Tvrdoća brusne ploče

Tvrdoća brusne ploče je otpor kojim se spoj ploče odupire lomu brusnog zrnja ploče.

Na tvrdoću spoja rezne ploče ili ploče za grubo brušenje može utjecati i može je prilagoditi sama korištena sintetička smola kao i dodani materijali za punjenje. Na temelju norme DIN ISO 525 tvrdoća spoja kod reznih ploča i ploča za grubo brušenje označavaju se slovima abecede kao dodatak oznaci tipa. Područje označavanja ide od „A“ (izuzetno meko) do „Z“ (izuzetno tvrdo), tj. što je tvrđi spoj, to je viši položaj odgovarajućeg slova abecede.

U općenitom slučaju za odabir optimalne rezne ploče odn. ploče za grubo brušenje u slučaju konkretne primjene vrijedi da spoj korištenog brusnog sredstva treba biti toliko mekši koliko je tvrđi materijal koji treba obraditi.

Ako korisnik izabere previše tvrd spoj, istrošeno, otupjelo brusno zrno tijekom radnog procesa neće se otkinuti iz materijala nosača, pa će zbog toga brzo popustiti agresivnost ploče. To može dovesti do pregrijavanja brida rezanja, a time i do „zastakljivanja“ ploče i potpunog gubitka učinka rezanja.

Ako korisnik izabere vrlo mekani spoj, imat će koristi od visoke agresivnosti brusnog alata jer se uvijek iznova koristi svježe zrno, a tako i od kraćih obrada. Međutim, previše mekani spoj istovremeno vodi i do povećanog trošenja alata, a time i do kraćeg vijeka trajanja.

Prikladni proizvodi

Natrag za bazu znanja o brušenju