Premazivanje

Pod izrazom raspodjela ili vrsta raspodjele ili gustoće raspodjele kod brusnih sredstava na podlozi podrazumijeva se gustoća kojom se brusna zrna nanose na podlogu. Pritom se razlikuju 3 vrste raspodjele:

Gusta premazivanje: podloga je skoro potpuno prekrivena brusnim zrnima. Velika količina vrhova zrna, koji se koriste kod ove raspodjele, omogućava skidanje velike količine materijala i dugi vijek trajanja brusnog sredstva. Gusta raspodjela uobičajena je za brusna sredstva koja se koriste pri obradi metala.

Poluotvorena premazivanje: podloga je približno 70 do 80 % potpuno prekrivena brusnim zrnima. Prostor između pojedinačnih vrhova zrna omogućava sakupljanje i odvođenje materijala nastalog brušenjem. Poluotvorena raspodjela standardna je za mekane materijale, npr. brušenje lakova, plastični materijali i neželjezni metali.

Otvorena premazivanje: podloga je približno 50 do 70% potpuno prekrivena brusnim zrnima. Veći prostor struganja između brusnih zrna kod ove raspodjele smanjuje prljanje i omogućava izbacivanje strugotina brušenja iz područja brušenja. Otvorena raspodjela obično se koristi kod brusnih sredstava za drvo i druge materijale duljih strugotina, jer bi se brusno sredstvo inače prebrzo zaprljalo.

Osim toga, preko gustoće raspodjele može se utjecati na agresivnost i finoću brušene površine.

Tlak = sila/površina (p = F/A)

se kod brusnog sredstva otvorene raspodjele primijenjena sila raspoređuje se na manje vrhova zrna nego kod guste raspodjele. Zbog toga zrno dublje prodire i skida se više materijala. S druge strane, pri gustoj raspodjeli s velikim brojem vrhova zrna koji se koriste sila koja djeluje na pojedinačno zrno očekivano je manja, zrno ne prodire toliko duboko i brušena površina je finija.

Prikladni proizvodi

Natrag za bazu znanja o brušenju