Maksimalna radna brzina

Maksimalna radna brzina brusnih alata maksimalna je brzina kojom rotirajuća brusna tijela tijekom primjene smiju raditi na odgovarajućim brusilicama.

Ona se navodi u m/s i utvrđena je aktualnim standardima (npr. DIN EN 12413, DIN EN 13743 i DIN EN 13236) za sprječavanje i smanjivanje opasnosti. U ovim standardima je, osim toga, definirana klasifikacija mogućih maksimalnih radnih brzina, prema kojoj brusna tijela moraju biti proizvedena, te njihovo označavanje i dozvoljeni maksimalni brojevi okretaja ovisno o promjeru.

Kodiranja u boji koja su nekada bila propisana za označavanje maksimalne radne brzine preko crte odgovarajuće boje na brusnim alatima (npr. 50 m/s = plava traka; 63 m/s = žuta traka, 80 m/s = crvena traka; 100 m/s = zelena traka, itd.) danas više nisu obvezna, ali se u praksi još uvijek često primjenjuju.

Iz sigurnosnih razloga korisnik bi uvijek trebao paziti na to da se ne prekorači maksimalna radna brzina navedena na brusnom tijelu.

Kao suosnivač i član oSa-e Klingspor maksimalnu važnost pridaje sigurnosti svojih brusnih alata te ispitivanju i označavanju u skladu sa standardima te se stoga strogo pridržava standarda DIN EN 12413 (za brusna tijela od kompozitnog brusnog sredstva poput ploča za rezanje i ploča za grubo brušenje ili R-Flex brusnih tijela), DIN EN 13743 (za brusna sredstva na podlozi poput lamelastih brusnih diskova, lepezastih brusnih kolutova, ploča ojačanih vlaknima i podmetača diskova za ploče ojačane vlaknima) i DIN EN 13236 (za brusne alate s dijamantom i bor-nitridom).

Maksimalna radna brzina važna je za sljedeće brusne alate iz proizvodnog programa Klingspor:

 • Ploče ojačane vlaknima i podmetači ploča ojačanih vlaknima (80 m/s)
 • Kronenflex ploče za rezanje i ploče za grubo brušenje (80 m/s za ručnu primjenu, 100 m/s za stacionarno rezanje)
 • Kronenflex brusne šalice (50 m/s)
 • Lepezasti brusni kolutovi (80 m/s)
 • Disk za čišćenje NCD 200 (63 m/s)
 • Tvrdo prešane ploče od flisa MFW 600 (47 ili 37 m/s)
 • Lepezasti brusni kolutovi (50 m/s; izuzetak su lepezasti brusni kolutovi širine > 100 mm (30 m/s) i lepezasti brusni kolutovi s prorezima (40 m/s)).
 • Mali lamelasti brus/nasadni brus (40 m/s)
 • Dijamantne rezne ploče (80 m/s kod ploča za primjenu na kutnim brusilicama; 100 m/s kod ploča za primjenu na motornim brusilicama, rezačima fuga i stolnim pilama)
 • Dijamantni brusni kotači u obliku šalice (80 m/s)
 • Elastično vezana brusna sredstva poput R-Flex valjčića, nasadnih kolutova za brušenje i poliranje i tijela za marmoriranje.

Ovdje maksimalna radna brzina ovisi od vezivanja brusnog sredstva (5 m/s kod brusnih sredstava s W-vezivanjem, 16 m/s kod brusnih sredstava s E-vezivanjem, a 32 m/s kod brusnih sredstava s Z-vezivanjem)

Prikladni proizvodi

Natrag za bazu znanja o brušenju