Fiber disk

Brusni diskovi ojačani vulkanskim vlaknima (u žargonu: fiber diskovi) su okrugli brusni diskovi s materijalom nosača od vulkanskih vlakana, koji su na jednoj strani obloženi sintetičkom smolom i brusnim zrnom. Diskovi ojačani vlaknima zajedno se s odgovarajućim podmetačima koriste na kutnim brusilicama, uglavnom u obradi metala. Sigurnosni zahtjevi za diskove ojačane vlaknima i njihove podmetače diskove navode se u normi EN 13743. Maks. obodna brzina (maksimalna radna brzina) kod diskova ojačanih vlaknima iznosi 80 m/s.

Zbog vrlo široke palete veličine zrna i različitih modela podmetača diskova, raspon primjena kod diskova ojačanih vlaknima obuhvaća radove grubog brušenja sve do finog brušenja površina. Prednosti diskova ojačanih vlaknima u odnosu na lamelaste brusne diskove i ploče za grubo brušenje su elastičnost podloge, a time i sposobnost dobrog prilagođavanja, fini i ravnomjeran rezultat brušenja (u odnosu na ploče za grubo brušenje) i prije svega niska cijena.

Nedostatak u usporedbi s .lamelastim brusnim diskovima su kratak vijek trajanja i relativno visoka osjetljivost diskova na vlagu i temperaturu.

U odnosu na posljednje navedeno za diskove ojačane vlaknima vrijede sljedeće preporuke:

Prilikom pregrijavanja, primjerice zbog previsokog tlaka ili brušenja u mjestu može doći do opeklina i stvaranja plikova na podlozi, a time i do odlamanja zrna.

Klingspor na skladištu nudi veliki izbor ploča ojačanih vlaknima u svim promjerima (Ø50 – 230 mm), po izboru s običnim okruglim ili zvjezdastim otvorom. Ponuda se kreće od univerzalne ploče s korundom za univerzalnu primjenu (CS 561) preko ploča s cirkonima sa ili bez višestrukog sloja (CS 565/CS 570) za primjenu na čeliku odn. nehrđajućem čeliku do premium ploče s keramičkim zrnima sa ili bez višestrukog sloja (FS 964 ACT/FS 966 ACT) za obradu nehrđajućih čelika i visokolegiranih čelika. Ponudu kompletiraju odgovarajući podmetači diskovi u tvrdoj, rebrastoj izvedbi za teške radove brušenja (ST 358 A) te glatki, savitljivi podmetači za ravnije primjene (ST 358). Diskove ojačane vlaknima Klingspor siječe najfinijom laserskom tehnikom, pa su stoga relativno jednostavno mogući i specijalni oblici, kao npr. oblici s rozetama ili višekutni oblici ili posebne veličine za posebne primjene.

Prikladni proizvodi

Natrag za bazu znanja o brušenju