Antistatička obrada kod brusnih sredstava

Brusna sredstva koja se koriste posebno u obradi neprovodnih materijala (npr. drveta ili plastike), već u fazi proizvodnje dobivaju antistatički element. Pritom mu se dodaju električno provodljivi sastavni materijali, koji omogućavaju odvođenje statičkog elektriciteta preko brusnog sredstva, a time i preko stroja.

Uslijed trenja različitih materijala prilikom brušenja neizbježno dolazi do kretanja elektrona između površina koje su u međusobnom trenju, a time i do razdvajanja naboja. To kod neprovodljivih materijala onemogućava izjednačavanje razlika u naboju. Posljedice su npr. prianjanje električno nabijene prašine od brušenja na brusnoj traci, stroju ili obratku, koju ne može odvesti ni kvalitetan usisni uređaj. Uporabom brusnih sredstava s antistatičkom opremom, što je općenito uobičajeno u obradi drveta, može se spriječiti opisani fenomen i smanjiti naslage prašine. To, između ostalog, može dovesti do produljenja vijeka uporabe brusnog sredstva.

Sve brusne trake za obradu drveta u programu Klingspor opremljene su antistatičkom opremom i prikladno su na zadnjoj strani označene otisnutim natpisom („Antistatic“). Kod nekih tipova pored „osnovne opreme“ na podlozi (papir, pletivo) dodatno postoji antistatička oprema na brusnoj strani tako što se vezivnom sredstvu od sintetičke smole dodaju i električno provodljivi materijali, kao što je grafit (npr. PS 24 F, CS 538 Z). Ta brusna sredstva pružaju posebno učinkovito antistatičko djelovanje, koje i u ekstremnim uvjetima u kombinaciji s odgovarajućim usisavanjem omogućava proces brušenja gotovo bez prašine.

Prikladni proizvodi

Natrag za bazu znanja o brušenju